Стаття

Назад

Що ми знаємо про воду?

Головне — без неї жоден живий організм не зможе існувати. Навіть рослини — це 70-90% води. У людському організмі значення води надзвичайно високе, адже:

Тепер зрозуміло, чому людина зможе прожити без води лише трохи більше 7 днів.

Усім відомо, що норма води на день — 2-3 літри. Ми ж вживаємо у середньому 1-1,5 літра разом з рідкою, твердою або сухою їжею, у якій також міститься вода — до 50-60%. Коли нам недостатньо рідини, організм посилає сигнал у мозок. Напиваючись, ми відчуваємо задоволення лише через 15 хвилин. Ще більше хочеться пити після лазні, занять спортом, у стані хвороби чи після вживання деяких напоїв (кава, алкоголь) тощо. Відповідно спрага зумовлюється зміною температури, фізичними навантаженнями, смаковими якостями різних продуктів і просто тому, що води в організмі недостатньо.

В умовах спеки, ясна річ, бажання пити збільшується. У такому випадку потрібно багато пити зранку, щоб мати запас води на цілий день. Якщо ж запас знизиться хоча б на 1,5%, крім сильної спраги, Ви відчуєте сонливість, погане самопочуття, уповільнення рухів. 6-10% спровокують задишку, головний біль, відсутність слиновиділення. При 11-20% людина може почати марити, погано чути, бачити та рухатися. 25% призведуть до смерті. Без води в організмі Ви не дихатимете, Ваші органи поступово почнуть відмовляти, їжа не перетвориться на енергію, поживні речовини не засвояться організмом, виникнуть труднощі з виведенням відходів. Тому краще намагайтеся не заводити себе далі відмітки у 1,5%.

Пам'ятайте також про корисну воду. Вода, яка тече у нас з-під крана — не придатна для пиття, оскільки її обробляють хлоркою. Навіть після кипʼятіння в ній містяться різні кристали шкідливих речовин, які потрапляють у кров та осідають у нирках. Тому за можливості не вживайте таку воду. Якщо Ви займаєтеся спортом, пийте по 350 мл води до, під час та після тренувань — так Ви відновите потрібний баланс. Будьте здорові!