Стаття

Назад

Екологія води: що пити?

З усіх природних ресурсів лише вода вважається відновлюваною. Вона використовується як у побуті, так і в сільському господарстві чи промисловості.

Екологія води

Приблизно 70% усієї питної води в Україні — з відкритих водойм. Лише 30% води видобувають із артезіанських свердловин. Раніше дощовою водою в Україні милися і навіть купали немовлят. Тепер же дощова вода не корисна, а навпаки — може бути небезпечною. Ймовірно, ви чули, що кислотні дощі можуть роз'їдати фарбу на автомобілях.

Якщо раніше вода, потрапивши в землю, очищувалася, тепер навпаки — вона вступає у реакції з компонентами ґрунту, а потім несе їх у підземні води та річки. Вода, наприклад, у Києві, яку ми використовуємо та п'ємо, містить:

У Дніпро, як і в інші українські річки, постійно зливаються стічні води з багатьох підприємств, а також міст, які розташовані біля цих річок.

Фахівці вважають, що в пониззі Дніпра вода за структурою нагадує розбавлені стічні води. Однак вода безпосередньо впливає на наше здоров'я, ми щодня її використовуємо для різних цілей і ніхто не може вижити без води — як в Україні, так і в усьому світі.

Саме тому фахівці радять: у зв'язку з екологією води, що погіршується, зберегти своє здоров'я та купувати питну бутильовану воду з артезіанських свердловин.