Стаття

Назад

Яку воду потрібно пити: питна, мінеральна, артезіанська

Організм людини — це на 60-70% вода. Щодня кожен із нас має випивати 1,5-2,5 літри води. Вода відіграє значно важливішу роль у житті людства, ніж ви можете собі уявити. Але, як відомо, її якість може бути різною, і якщо деякі її види дуже корисні для людини, то інші навпаки — небезпечні.

Спробуймо розібратися, яку воду потрібно пити, аби і не нашкодити собі, і зміцнити своє здоров'я.

Водопровідна вода

У більшості регіонів України водопровідна вода має далеко не найкращу якість. Напевно, всі звертали увагу, скільки накипу залишається у чайнику від неї. А іноді замість прозорої рідини з крана ми отримуємо сіру, білу або навіть жовто-коричневу. Навіть без досліджень зрозуміло, що таку воду не можна пити. Однак що в таких випадках робить більшість? Правильно, кип'ятять воду. Втім, як виявилося, водопровідну воду пити небажано навіть після кип'ятіння, адже бактерії, солі та інші шкідливі речовини часто зберігаються навіть після термічної обробки.

Фільтрована вода

Йдеться про воду, очищену за допомогою недорогих домашніх фільтрів. Їх використання лише частково вирішує проблему. Вугільні фільтри здатні усунути деякі види забруднень, але не всі. Це ж стосується і бактерій, з якими вони зазвичай не здатні впоратися. Водночас фільтри прибирають сполуки хлору, що дозволяє зробити воду приємнішою на смак і позбавити її канцерогенів. Регулярно змінюйте фільтри, інакше замість очищення вода може бути забруднена.

Якщо основна проблема вашої водопровідної води — надмірний вміст солей, тоді використовуйте мембранні фільтри. Вони не дуже дешеві, але іноді їх можна купувати та використовувати спільно з сусідами.

Промислові фільтри дозволяють досягти кращої якості води, оскільки вона проходить кілька етапів очищення. Багато заводів також застосовують збагачення води після фільтрації.

Артезіанська вода

Це вода з артезіанської свердловини. Її вважають найчистішою. Дехто навіть наважується пробурити свердловину біля власного будинку чи дачі, аби мати доступ до чистої артезіанської води. Тим паче вона існуватиме дуже довго, а кількість води буде практично не обмежена.

Але навіть артезіанська вода може містити шкідливі речовини, особливо у містах, і водночас не кожен власник свердловини може замовляти регулярні лабораторні дослідження. Тому краще купувати воду, видобуту з такої свердловини — виробники дуже ретельно стежать за її якістю.

Мінеральна вода

Так називають воду, у якій вміст мікроелементів або солей значно більший, ніж зазвичай. Вона не має запаху, прозора, без проблем втамовує спрагу. Її бажано вживати безпосередньо з джерел.

Однак що більше у воді мікроелементів та солей, то обережніше слід її вживати: якщо у воді не більше 1 грама солей на літр рідини, її можна пити часто; якщо ж концентрація солей середня чи висока, тоді вживання такої води треба обмежити.

Інформацію про те, які солі та в яких кількостях містяться у воді, можна побачити на пакованні мінеральної води.