Стаття

Назад

Практичні поради: скільки води потрібно пити?

Як дізнатися, скільки води вам потрібно пити на день, щоб в організмі не було її дефіциту чи надлишку?

За деякими методиками визначають добову норму так: 40 мг води на кілограм маси людини, тобто у середньому 2,0-2,8 літри на день.

Йоги також мають свої рекомендації щодо цього: потрібно пити 8-10 склянок води щодня. Втім, це приблизно ті ж 2 літри. Деякі ж фахівці вважають і 1,5 літра достатньою кількістю.

Водночас враховується саме вода, а не чай чи соки. Вода з їжі (наприклад, супів) також не входить у ці 2 літри.

Жага виникає тоді, коли організм стає на 1% легшим. Наприклад, якщо людина має масу 70 кг, то при втраті 700 мл рідини вона захоче пити, але випиває вона зазвичай менше і це призводить до зневоднення та хвороб організму.

Тому пити води потрібно більше, ніж хочеться. Причому саме води — чистої, прозорої, а не фарбованих солодких напоїв. Прослідкуйте, скільки води ви п'єте за день, і дізнаєтеся, скільки вам не вистачає до денної норми — 2-2,8 літрів.

Але надмірне споживання води також шкідливе. І хоча в організмі є механізми, що виводять зайву вологу, надмірно навантажувати їх небажано.

Погодні умови. Відомо, що в спеку організм втрачає більше вологи. Тому багато хто вважає, що в холодну пору пити води треба менше, але це не так. Річ у тім, що на холоді вода виділяється не через піт, а у вигляді пари, а при переохолодженнях — із сечею, адже людині частіше хочеться до туалету. Тому потреба організму у воді в холодну погоду анітрохи не менша, ніж у спеку. Тільки взимку вода має бути теплою — найкраще у вигляді гарячого чаю.

Фізична робота. Відомо, що з фізичною активністю значно збільшуються втрати рідини разом із потом, навіть у холодному приміщенні. Багато людей просто запасаються водою перед роботою і п'ють її тоді, коли починає мучити спрага. Однак, виявляється, краще випивати порцію води і перед початком роботи.

Подорож літаком. У салоні літака повітря надто сухе, що спричиняє зневоднення організму. Під час польоту потрібно пити чисту воду.

Як пити воду?

Пити воду треба відразу після ранкового пробудження. Спочатку прополощіть зуби, горло, випийте склянку чистої води і лише через 15-20 хвилин снідайте.

Не треба пити воду під час вживання їжі або відразу після цього. Це заважатиме їжі нормально перетравлюватися, що шкідливо для вашого організму.