Стаття

Назад

Структурована вода: правда чи міф

Словосполучення «структурована вода» (і «структура води») останнім часом стало дуже часто вживатися у безлічі матеріалів, присвячених воді.

Спочатку спробуємо розібратися з поняттям «структурована вода». Отже, деякі вчені виявили, що вода може утворювати щось на кшталт великих «рідких кристалів». Вони зберігають структуру лише кілька секунд та перебудовуються на нові кристали. Інші вчені (Масар Емото) продовжували дослідження і заморозили воду. Але паралельно піддавали її «лінгвістичному впливу». Тобто або вживали нецензурну лексику, або говорили щось приємне. Унаслідок цього з'явилися сніжинки-монстри та сніжинки-красуні.

Все це призвело до появи гіпотези про те, що вода має пам'ять. А «правильно структурована» вода корисна для здоров'я.

Втім далі за експерименти справа поки не просунулась і переконливо довести користь структурованої води ніхто не може. Про це свідчить той факт, що премія в 1 мільйон доларів, яку отримає людина, що доведе існування пам'яті води, досі чекає на свого вченого.

Окрім того, користь структурованої води теж поки що не доведена. Тож поводитися з подібними легендами слід обережніше — хто знає, на що здатна незвичайна структура звичайної води.