Стаття

Назад

Вода для спорту

Сьогодні багато спортсменів виснажують себе активними дієтами, що допомагають позбутися зайвої ваги. На жаль, водночас вони намагаються менше пити і активніше виводити воду, тому зловживають лазнею і сауною, виснажують себе бігом в утеплених костюмах і обмежують прийом рідини.

Однак вживання води дуже важливе для здорових занять спортом. Добровільне зневоднення може призвести до каменеутворення, знепритомнень, зниження артеріального тиску. Якщо не пити воду під час фізичних навантажень, в організмі може знизитися обʼєм крові, що циркулює, та підвищиться її в'язкість.

Окрім того, «водний дефіцит» не позбавляє зайвого жиру: без води жирові клітини просто зменшуються в обсязі, але потім швидко відновлюються.

Саме тому фахівці зі здорового харчування рекомендують не вестися на подібні віяння — вода для спорту важлива, оскільки зберігає ваш організм здоровим та бадьорим.

Тож скільки потрібно пити води?

Під час інтенсивного тренування рекомендовано пити воду у таких обсягах:

Саме дробове вживання води в процесі тренувань найбільш ефективне: це зменшує втрати плазми крові, підтримує її нормальну циркуляцію та роботу серцево-судинної системи, що збільшує працездатність людини. Після тренування рекомендовано випивати 150-200 мл води кожні 15 хвилин до повного відновлення її балансу в організмі.

У середньому ж людям, які займаються спортом, дієтологи радять випивати 1,5-2,5 л води на день. До того ж краще вживати природну артезіанську воду, яка не лише допомагає відновити сили, а й чудово (на відміну від мінеральної води, яку не можна пити щодня) підходить для відновлення запасу рідини в організмі.